Úprava srsti - trimovanie

08.04.2011 14:07

DVA DRUHY SRSTI 
Ako iste väčšina z vás vie, toto plemeno sa vyskytuje v dvoch základných variantoch osrstenie, hladké a drsné, obe sa spolu "krížia" aj vystavujú. Tento spoločný chov má samozrejme za následok vznik rôznych medzistupňov v typu srsti, od úplne hladkých psov, cez jemne "broken", až po veľmi výrazne hrubosrsté jedince. Samozrejme všetky tieto typy srsti sú prípustné a žiadny z nich sa nepreferuje ani nepenalizuje. Spájanie hladkých jedincov s drsnými a naopak je pre toto plemeno teriéra dokonca veľmi prospešné a žiadúce hneď z dvoch dôvodov. Ten prvý je udržať kvalitu srsti, ten druhý zabrániť strate cenného genetického potenciálu, tak ako sa to stalo v prípade iných plemien, kedy sa jednotlivé rázy od seba pred rokmi oddelili a správajú sa bez výnimiek úplne samostatne. 

Trimovánie A JEHO VÝZNAM 
Srsť hrubo osrstených Russell teriérov má niekoľko zásadných osobitostí a výhod. Nepĺzne toľko ako hladká varianta, respektíve pĺznúcu podsadu zachytávajú dlhšie pesíky, je samočistiaca a za zlého počasia ochráni psa proti chladu oveľa lepšie ako srsť hladká. Drsná srsť sa však musí trimovať, aby sa priebežne obnovovala a nespôsobovala kožné problémy, v žiadnom prípade sa nesmie taký pes holiť alebo nejako radikálne strihať!! Štandard síce pre výstavné účely o žiadnej úprave srsti "nehovorí", ale trimovaný pes vyzerá určite lepšie, ako zarastený a navyše šikovnými trikmi sa dajú zvýrazniť prednosti a trošku zakryť nedostatky, ktoré ten ktorý konkrétny jedinec má. Na výstave potom dobrá alebo zlá úprava srsti môže ovplyvniť i konečné poradie! V každom prípade by sa mal trimovať aj pes, ktorý sa nevystavuje!! 

PRVÉ POKUSY 
Na to, aby ste mohli začať svojho psa trimovať nepotrebujete zase tak veľa nástrojov. Stačí jeden riedky a jeden hustý trimovacích nôž, efilační nožnice, tzv trimovací kameň alebo obyčajná pemza a hrebeň. Výborným nástrojom, ktorý nič nepokazí a je stále k "dispozícii", sú aj vaše prsty. Úprava Russell teriéra nie je zložitá, ani náročná na čas, aj keď začiatky nemusia byť vždy jednoduché. Ak nepatríte zrovna medzi tie, ktoré príroda obdarila šikovnosťou, vôbec sa neľakajte a pustite sa do toho, cvik robí majstra! Aj keď prvá väčšia úprava neskončí dobre, nevadí, chybami sa človek učí. Ďalšími pokusy postupne zistíte, čo vášmu psovi sluší a čo nie, kde si môžete dovoliť srsť nechať, a odkiaľ musí preč! 

A teraz priamo k postupu, ktorým budete upravovať svojho Psa: 
Trup 


Trup a zátylok trimujte "riedkozubým" trimovacím nožom, ale len do tvaru, tak aby pes nebol zarastený, ale na druhej strane ani úplne holý. U farebnejších jedincov si treba dať pozor na farebné platne, v ktorých môže mať srsť úplne inú kvalitu, ako okolitá biela a necitlivým zásahom by ste psovi urobili nepeknú dieru do kožucha. Preto bielu srsť najskôr otrimujte okolo a až potom začnite opatrne trimovať srsť farebnú! 

ZADNÁ ČASŤ, Chvost A NOHY 


Po tejto úprave môžete prejsť na zadnú časť tela, kde vystrihajte srsť okolo konečníka, prečnievajúce chlpy z vonkajšej strany chvosta, ktorý je už vopred samozrejme otrimovaný a nakoniec špičku chvosta strihom zagulatíte. Nakrátko aj zastrihnite chlpové víry na stehnách, aby nevytvárali tzv nohavičky a stehná aj pretrhajte. Efilačné nožnice ďalej použite pri úprave labiek, ktoré zastrihnite dogulata tak, aby prerastené chlpy netvorili tzv zajačiu packu a trimovacím nožom upravte srsť na zápästí, lakťoch a všade tam, kde je potreba. 

HLAVA A KRK 

Ďalej pokračujte na hlave, kde "hustozubým" trimovacím nožom dôkladne vytrhajte prerastené chlpy na temene, čele a lícach, srsť ponechajte na papuli a trošku pod a nad očami, tam ju zastrihnite len do tvaru efilačními nožnicami. Dobré je tiež prstami odstrániť srsť zo zvukovodu, kde by psovi mohla za čas začať robiť problémy. Z hlavy prejdite na krčnú partiu, presnejšie na oblasť okolo hrdla, kde srsť vytrhajte nakrátko a efilačními nožnicami zastrihnite chlpové víry tak, aby netrčala. Na predhrudí nechajte pruh srsti. 


Chúlostivé MIESTA 
Nakoniec vezmite pemzu, ktorá je cenným pomocníkom pri odstraňovaní jednotlivých chĺpkov, ktoré trimovací nôž nevytrhol. Pemzou tiež môžete odstrániť chĺpky na hrudníku a v slabinách, kde by klasické trimovanie psa veľmi bolelo alebo tieto partie môžete tiež opatrne vystrihať efilačními nožnicami. Russell teriér by mal mať plytký, málo objemný hrudník, a preto je potrebné srsť z týchto partií odstrániť tak, aby netvorila nepekné závesy a opticky ho neprehlbovala a nerozširovala! Pemzu možno používať vlastne ako kefu, ktorá prerastené a prečnievajúce chlpy zachytáva a jednosmerným ťahom vytrháva, pritom nerobí do srsti žiadne diery alebo zuby, možno ju však použiť aj ako trimovacích nôž. 

UKONČENIE 
Nakoniec sa pozrite na psa ako celok a dorobte detaily, ktoré ste nedokázali alebo ktoré nejakým spôsobom rušia celkový dojem. Celá táto záležitosť netrvá dlhšie ako jednu hodinku a väčšina psov to všetko znáša bez najmenších problémov! Ak Vám ide vyložene o výstavnú úpravu psa, mali by ste ju vykonať najmenej 2 týždne pred výstavou a pár dní pred inkriminovaným dátumom len upraviť drobnosti tak, aby celá úprava pôsobila čo najprirodzenejšie. 

KÚPANIE A STAROSTLIVOSŤ O SRST 
Russell teriéra nikdy pred výstavou nešamponujte. Zjemnila a tzv otvorila by sa mu srsť a to by bolo veľmi nežiadúce!! Ak nenavštevuje výstavy, mali by ste ho aj tak kúpať len výnimočne a to špeciálnym šampónom pre drsnosrsté teriéri! Ak toto nie je
nevyhnutne potrebný, radšej ho osprchujte silným prúdom vlažnej vody, prípadne zapudrujte špeciálnym práškovým šampónom, ktorý votrite do suchej srsti a potom zo psa dôkladne vyčešte. Chráňte jeho oči, uši a všetky sliznice tak, aby sa tam nič z týchto vecí nedostalo!! Ak by k tomu predsa len došlo, je treba oči vypláchnuť bórovou vodou, ostatné dutiny vyčistiť vatovými tampóny a vytrieť do sucha! 

ÚPRAVA A STAROSTLIVOSŤ O HLADKÚ SRST 
Hoci sa tomu nechce veriť, na výstavné účely by sa mala upravovať aj hladká srsť! K tejto úprave vám postačia len efilačné nožnice a gumový hrebienok. Efilačními nožnicami by ste mali zastrihnúť prečnievajúce chlpové víry na krku, stehnách, bruchu a upraviť chvost podobne ako u drsnosrstej formy tohto plemena. Čo sa týka kúpania, platia pre hladké jedinca rovnaké pravidlá ako pre drsné. Psa priebežne kefujte, v čase pĺznutia intenzívnejšie. Na hladkú srsť používajte gumový hrebienok, na drsnú drôtený kartáč. 

ZÁVEROM 
Na záver treba dodať, že Russell teriér je poľovnícke plemeno, ktoré dlhé roky nepodliehalo módnym výstrelkom výstavných kruhov, a tak by malo aj zostať. Jedná sa o veľmi vytrvalého a odolného psíka, ktorý by mal pôsobiť čo najprirodzenejším dojmom a taká by mala byť aj jeho stavba tela, typ srsti a ostatné proporcie, ktoré by mali spĺňať funkciu a účel, pre ktorý bolo toto plemeno vyšľachtené!

text (c) Leona Urbanová
Ilustrace(c) Štěpánka Vitonská

www.parson-jack-russell.wz.cz/trimovani.htm